dimarts, 1 d’abril del 2014

Per què la majoria de les ovelles són blanques?



El procés de selecció no ha estat natural i té un origen mil·lenari

Roger Costa
Ovella negra
Ovella negra
Jesus Solana
Acostumats com estem a veure sempre les ovelles de color blanc, tendim a creure que aquest és el seu color natural, i que el negre o altres tonalitats fosques serien més aviat l’excepció. Això és així actualment, però no pas per un procés natural de l’espècie, sinó a causa de la intervenció humana. Aquest procés de selecció podria haver començat pels volts del 6000 aC, moment en què, tal com indiquen algunes evidències arqueològiques trobades a l’Iran, va començar la selecció d’ovelles per extreure’n la llana. Fins aquell moment i des d’uns 2.000 anys abans només se n’aprofitava la carn, la llet i la pell. La selecció en favor de la llana blanca es produí des d’un principi perquè és la més fàcil de tenyir, i com que aquest és un tret dominant, aviat es va convertir en una característica de l’espècie. Aquest passat fosc de les ovelles explicaria el seu comportament davant dels atacs nocturns de depredadors com el llop. En aquestes circumstàncies, els individus d’aquesta espècie tendeixen a agrupar-se i romandre quiets, actitud que des d’una perspectiva evolucionista s’ha interpretat com un intent de mimetitzar-se amb l’entorn, ja que creuen que encara són negres.