dimecres, 18 de desembre del 2019

Les mascotes i el fred


L'hivern ja és aquí.
I amb ell han arribat el fred i la neu.
Igual que nosaltres, les nostres mascotes també ho noten i és important que tinguem en compte que no és el mateix per ells un passeig per la sorra que per la muntanya nevada. 
La naturalesa és savia, i alguns animals són capaços de protegir-se de les baixes temperatures. Ténen varis mecanismes: una bona capa de greix sota la pell, un pelatge dens que actua com a aïllant (i reté la calor que genera el cos), un canvi en el metabolsime per gastar menys energia (és a dir, una hivernació), etc. Algunes races de gossos, com el Husky, el Alaskan Malamute o el Chow-chow, y algunes de gat, com el Bosc de Noruega, són originaris d'indrets nórdics on fa molt de fred durant aquestes époques de l'any, i per tant el seu pelatge actua com a defensa térmica. Algunes tortugues, com per exemple la tortuga russa (Testudo horsfieldii), poden començar a menjar i moure's menys quan la temperatura s'atansa als zero graus centígrads, i fins i tot arribar disminuir el seu metabolisme. 

Als gossos els encanta jugar amb la neu, però a vegades el contacte d'aquesta amb els coixinets de les sevs potes (que, recordem-ho, no ténen la protecció del pèl), pot provocar lesions a la pell d'aquesrta zona, sobretot si l'animal té un contacte continu amb la neu (o fins i tot, per culpa del gel). Existeixen cobertors per posar-los a les potes, o cremes protectores que fan una pel·lícula sobre la pell del coixinet i eviten aquest tipus de lesions.

A més a més, cal tenir en compte que el fred pot arribar a alterar el sistema inmune de les mascotes i facilitar l'aparició de malalties, com ara processos vírics respiratoris.