dilluns, 20 de febrer del 2017

 
JA TENIM AQUÍ A LA PROCESSIONARIA DEL PI!
 

Com cada any, volem fer recordatori de la importancia de passejar amb els ulls ben oberts quan sortim amb les nostres mascotes.

Quan s'acaba l'estiu les papallones femella dipositen els seus ous en les capçades dels pins. Passen per diferents fases larvàries dalt d'aquests arbres creant un niu de textura sedosa que de ben segur heu vist moltes vegades.
A finals de l'hivern, quan pugen les temperatures, les erugues de Thaumetopoea pityocampa baixen alineades una darrera de l'altra, com en una processó, per cercar un lloc adequat per enterrar-se i transformar-se en crisàlide.

Aquest és el moment més perillós per a les nostres mascotes ja que pel seu comportament poden entrar en contacte amb els "pèls" d'aquest insecte. Com?

- Afecció oral: és la localització més freqüent. Pot afectar a la llengua, als llavis i al conducte gàstric produint lesions ulceratives, edema i fins i tot necrosis!




- Afectació nasal: durant l'exploració de l'entorn amb l'olfacte poden aspirar la toxina que els provocarà una rinitis aguda.


- Afectació cutánea:   Si la nostra mascota es revolca o estira per la gespa i entra en contacte amb els pèls urticants pot patir una dermatitis.
 
- Afectació ocular: es dóna quan els pèls de l'eruga entren en contacte amb l'ull de la nostra mascota arrossegats pel vent.
 
En qualsevol d'aquests casos podrieu veure altres símptomes com apatia, nerviosisme, salivació, febre... estigueu ben atents i si convé aneu ràpidament al centre veterinari més proper, i de camí podeu rentar la zona afectada amb aigua tèbia abundant, sense massatge ni fregament perqùè podriem fer que els pèls urticants es clavessin més o s'escampessin.
"Val més prevenir que curar" ja que aquestes lesions poden afectar greument al nostre animal, així que aneu amb molt de compte.